Pora zbioru: od
marca do maja w słoneczne poranki i przedpołudnia.
Zastosowanie magiczne:
1. Krokus można dodawać do mieszanek miłosnych, gdyż nasila
atrakcyjność osoby używającej go.
2. Przed wykonywaniem rytuałów uzdrawiających należy umyć
ręce wodą, w której wcześniej przez 3 godziny moczyły się kwiaty krokusa
(świeże lub suszone).
3. Stosowany jako przyprawa w dowolnego rodzaju potrawach
wzmacnia zdolności paranormalne.
Zastosowanie medyczne:
1. Krokus wykorzystuje się jako środek:
– przeciwbólowy,
– moczopędny,
– napotny,
– przeciwdrgawkowy,
– nasercowy,
– przeciwzapalny,
– przeczyszczający,
– wzmacniający wątrobę.
2. Wewnętrznie stosuje się w:
– dolegliwościach sercowych,
– niedomaganiach wątroby,
– migrenach,
– bólach głowy,
– dolegliwościach nerwowych,
– zaburzeniach miesiączkowania,
– chorobach płuc,
– zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego,
– reumatyzmie,
– bezsenność,
– kaszel,
– katar,
– impotencja.
3. Olejek z krokusa dodany do kąpieli w pływa korzystnie na
skórę i działa jak łagodny afrodyzjak.
Przepisy kulinarne
Krokus jako przyprawa korzenna stosowany jest do sosów, zup, potraw
mięsnych i rybnych. W kuchni staropolskiej był również używany do barwienia
ciast, zwłaszcza mazurków wielkanocnych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz