Zastosowanie magiczne:
1. Noszenie
przy sobie ziela szczawiku przyciąga do człowieka okazje do zarobku.
2.
Położenie ziela szczawiku pod prześcieradło osoby chorej przyspiesza
rekonwalescencję.
3. Medytowanie
szczawiku pozwala odnaleźć swoje miejsce na Ziemi.
Zastosowanie medyczne:
1. Szczawik ma właściwości:
– regulujące pracę dróg żółciowych,
– mineralizujące,
– przeciwzapalne,
– pobudzające trawienie,
– pobudzające procesy krwiotwórcze,
– przeciwgorączkowe.
2. Wewnętrznie stosujemy w
przypadku:
– braku apetytu,
– żółtaczki,
– zgagi,
– szkorbutu,
– zapalenia dziąseł,
– niedomagań wątroby,
– zaburzeń pracy dróg żółciowych,
– łamliwości kości,
– zaniku szpiku kostnego,
– skazy krwotocznej,
– alergii,
– chorobie Parkinsona,
– raku żołądka.
3. Zewnętrznie stosujemy na:
– guzy rakowe,
– chorobę Parkinsona (nacieranie kręgosłupa sokiem).
Przepisy kulinarne
Liście szczawika zbiera się na wiosnę i wczesnym latem.
Używa się ich do zakwaszania zup jarzynowych, barszczów, sosów, majonezów,
jogurtów, sałatek i napojów. Można je jeść na surowo lub robić zupę szczawiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz