Zastosowanie magiczne:
1. Suszone liście agrestu spalane wzmacniają siły paranormalne,
pomagają ujrzeć przyszłość. Wchodziły w skład mieszanki stosowanej przez
wieszczki na wschodzie Europy.
2. Poleskie szeptuchy zalecały noszenie przy sobie liści
agrestu lub spożywanie go w dowolnej postaci kobietom przed menstruacją jako
środek wzmacniający i ochronny.
3. Ususzone owoce agrestu zaleca się trzymać w domu, niedaleko
wejścia, najlepiej w dowolnym naturalnym pojemniku. Zapewnia to ochronę przed
negatywnymi energiami.
Zastosowanie medyczne:
1. Owoce agrestu zawierają dużo witaminy C i E, z grupy B i
prowitaminę A. Zawierają również minerały i pierwiastki śladowe, takie jak
wapń, potas, fosfor, sód, krzem, magnez i żelazo. Kwaskowy smak agrest
zawdzięcza zawartości kwasów jabłkowego i cytrynowego.
2. Agrest stosuje się do:
– poprawy i przyspieszenia metabolizmu, a więc wspierania
odchudzania,
– oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany
materii dzięki właściwościom moczopędnym,
– zwiększenia wydzielania żółci,
– kwas bursztynowy zawarty w owocach agrestu ma właściwości
eliksiru młodości, dlatego szczególnie polecany jest dla osób starszych,
– świeży sok jest pomocny w krwotokach płucnych i stanach
zapalnych jamy ustnej,
– liście agrestu stosowano jako środek pomagający w piasku
nerkowym, czyli małych kamyczkach tworzących się w układzie moczowym,
– agrest zaleca się również osobom cierpiącym na
niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza.
Przepisy kulinarne
Składniki:
2 kg agrestu
30 dag cukru
2 kg agrestu
30 dag cukru
Sposób wykonania:
Agrest rozdrobnić mikserem po czym zalać1,2 l . wrzącej wody i doprowadzić do
zagotowania, wówczas przecedzić i dodać cukier. Całość wymieszać i przelać do szczelnie
zakręcanych butelek. Pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni.
Agrest rozdrobnić mikserem po czym zalać
Wino agrestowe
Jedno z lepszych win owocowych, w smaku przypomina dobre
wina gronowe.
Do jego wyrobu najlepiej nadają się drobne, dojrzałe, ale
nie przejrzałe owoce z odmian o barwie zielonej i żółtej. Sok z agrestu należy
wycisnąć w dniu zbioru, najpierw dokładnie przebierając owoce, usuwając
wszelkie nadpsute. Na 1 litr
soku daje się 1 litr
wody. Do tak przygotowanego zacieru dodać matkę drożdżową. Wlać do gąsiora
odpowiednio zabezpieczonego korkiem i rurką fermentacyjną. Trzymać w cieple. Po
zakończeniu procesu fermentacji burzliwej gąsior przenieść w chłodniejsze
miejsce (najlepiej o temperaturze 15-18°), aby wino dofermentowało. Po ustaniu
fermentacji zlać wino i na każdy litr dodać jeszcze 1 kg syropu z cukru (czyli 1 kg cukru rozpuszczony 2 szk.
dobrej wody). Odczekać jeszcze przynajmniej 4 tygodnie (można nawet 8) i rozlać
wino do czystych, wyparzonych wrzątkiem butelek, szczelnie zakorkować. Odłożyć
do leżakowania na co najmniej pół roku (im dłużej, tym wino lepsze). Do wina
agrestowego najlepiej pasują drożdże (matka drożdżowa) Madera i Tokaj do win
białych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz