Zastosowanie magiczne:
1. Zapach czeremchy (w postaci bukietu kwiatów, potpourri,
olejku, kadzidełka) wzmacnia kreatywność i sprowadza natchnienie.
2. Kilka owoców czeremchy trzymane przy sobie pomoże
przełamać nieśmiałość i ułatwi początkowe kontakty zakochanych.
3. Kilka ususzonych liści czeremchy położone pod wycieraczką
chroni przed zawiścią i zazdrością.
Zastosowanie medyczne:
1. Czeremcha wykazuje działanie:
– uspokajające,
– ściągające,
– przeciwreumatyczne,
– moczopędne,
– poprawiające przemianę materii,
– grzybobójcze,
– bakteriobójcze.
2. Wewnętrznie zaleca się czeremchę przy:
– nerwicach,
– zawrotach głowy,
– reumatyzmie,
– otyłości,
– ischiasie,
– stwardnieniu rozsianym,
– epilepsji,
– wrzodach żołądka,
– biegunce.
3. Zewnętrznie czeremcha przynosi ulgę w przypadku:
– grzybicy,
– świerzbu,
– chorób skórnych,
– ran,
– zapalenia spojówek.
Przepisy kulinarne
Czeremchówka
2-3 gałązki świeżej mięty
½ l przegotowanej wody
Owoce przebrać, usunąć ogonki, umyć. Nie drylować. Wrzucić
do słoja, dorzucić miętę, zalać spirytusem wymieszanym z wodą i odstawić na 2
tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito i zlać do
czystych butelek z ciemnego szkła. Odstawić do leżakowania na co najmniej 3
miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz