O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

czwartek, 28 maja 2015

Jarzębina

Właśnie kwitnie jarzębina. W lecznictwie i magii stosujemy zarówno kwiaty tego drzewa, jak i liście, owoce i korę:


Zastosowanie magiczne:
1. Jarzębina to najświętsze drzewo poleskich szeptuch, u każdej w ogrodzie rosło ich kilka, zapewniając ochronę i oczyszczenie z negatywnych energii.
2. Noszenie przy sobie gałązki jarzębiny lub jej owoców wzmacnia siły psychiczne i zapobiega melancholii.
3. Położenie jagód lub kory jarzębiny pod poduszkę chorego przyspiesza wyzdrowienie.
4. Wszycie pod podszewkę ubrania ususzonych jagód jarzębiny chroni w każdej sytuacji.
5. Spalanie dowolnej części jarzębiny w kadzielnicy (kominku, piecu) ułatwia wgląd w przyszłość.
6. Medytowanie jarzębiny, najlepiej w naturze, wzmacnia siły psychiczne.
7. Korale z jarzębiny noszone na szyi lub powieszone nad łóżkiem chronią przed koszmarami sennymi.
8. Garść jagód jarzębiny rzucona za siebie na dowolnej drodze odcina od negatywnych wpływów z przeszłości.
Zastosowanie medyczne:
1. Jarzębina wykazuje właściwości:
– wzmacniające,
– witaminizujące,
– moczopędne,
– przeciwzapalne,
– ściągające,
– przeciwbiegunkowe,
– przeciwkaszlowe,
– przeciwmiażdżycowe.
2. Wewnętrznie jarzębinę stosuje się przy:
– biegunkach,
– nieżytach przewodu pokarmowego,
– chorobach wątroby i dróg żółciowych,
– osłabieniu nerek,
– stanach zapalnych dróg moczowych,
– kamicy moczowej,
– kruchości naczyń krwionośnych,
– hemoroidach,
– miażdżycy,
– awitaminozie,
– cukrzycy,
– nadciśnieniu,
– nerwicy żołądka,
– bolesnym miesiączkowaniu,
– zaburzeniach okresu przekwitania.
3. Zewnętrznie zaleca się jarzębinę w przypadku:
– krwawień z nosa,
– żylaków odbytu.

Przepisy kulinarne
Jarzębinówka
 200 g przemrożonych owoców jarzębiny
20 g rodzynek
25 g cukru,
200 ml spirytusu
2 l wódki czystej

Owoce jarzębiny opłukać, osuszyć, oczyścić z szypułek, włożyć do gąsiora razem z rodzynkami, zalać ½ l wódki, zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, lecz ciepłe miejsce na miesiąc, często wstrząsając pojemnikiem. Po miesiącu nastaw zlać, a do owoców dodać ½ szk. przegotowanej, wystudzonej wody i odstawić jeszcze na 48 godzin, po czym zlać i połączyć z nastawem w dużym gąsiorze, dodać pozostałą wódkę i spirytus, zakorkować szczelnie, mocno wstrząsnąć i wynieść w chłodne, ciemne miejsce na 4-5 miesięcy. Dojrzałą nalewkę ściągnąć znad osadu, przefiltrować przez gęste sito lub gazę i rozlać do czystych butelek i odstawić do leżakowania na kolejne 2-3 miesiące.

Brak komentarzy: