Zastosowanie magiczne:
1. Jarzębina to najświętsze drzewo poleskich szeptuch, u
każdej w ogrodzie rosło ich kilka, zapewniając ochronę i oczyszczenie z
negatywnych energii.
2. Noszenie przy sobie gałązki jarzębiny lub jej owoców
wzmacnia siły psychiczne i zapobiega melancholii.
3. Położenie jagód lub kory jarzębiny pod poduszkę chorego
przyspiesza wyzdrowienie.
4. Wszycie pod podszewkę ubrania ususzonych jagód jarzębiny
chroni w każdej sytuacji.
5. Spalanie dowolnej części jarzębiny w kadzielnicy
(kominku, piecu) ułatwia wgląd w przyszłość.
6. Medytowanie jarzębiny, najlepiej w naturze, wzmacnia siły
psychiczne.
7. Korale z jarzębiny noszone na szyi lub powieszone nad
łóżkiem chronią przed koszmarami sennymi.
8. Garść jagód jarzębiny rzucona za siebie na dowolnej
drodze odcina od negatywnych wpływów z przeszłości.
Zastosowanie medyczne:
1. Jarzębina wykazuje właściwości:
– wzmacniające,
– witaminizujące,
– moczopędne,
– przeciwzapalne,
– ściągające,
– przeciwbiegunkowe,
– przeciwkaszlowe,
– przeciwmiażdżycowe.
2. Wewnętrznie jarzębinę stosuje się przy:
– biegunkach,
– nieżytach przewodu pokarmowego,
– chorobach wątroby i dróg żółciowych,
– osłabieniu nerek,
– stanach zapalnych dróg moczowych,
– kamicy moczowej,
– kruchości naczyń krwionośnych,
– hemoroidach,
– miażdżycy,
– awitaminozie,
– cukrzycy,
– nadciśnieniu,
– nerwicy żołądka,
– bolesnym miesiączkowaniu,
– zaburzeniach okresu przekwitania.
3. Zewnętrznie zaleca się jarzębinę w przypadku:
– krwawień z nosa,
– żylaków odbytu.
Przepisy kulinarne
Jarzębinówka
200 ml spirytusu
Owoce jarzębiny opłukać, osuszyć, oczyścić z szypułek,
włożyć do gąsiora razem z rodzynkami, zalać ½ l wódki, zamknąć szczelnie i
odstawić w ciemne, lecz ciepłe miejsce na miesiąc, często wstrząsając
pojemnikiem. Po miesiącu nastaw zlać, a do owoców dodać ½ szk. przegotowanej,
wystudzonej wody i odstawić jeszcze na 48 godzin, po czym zlać i połączyć z
nastawem w dużym gąsiorze, dodać pozostałą wódkę i spirytus, zakorkować
szczelnie, mocno wstrząsnąć i wynieść w chłodne, ciemne miejsce na 4-5
miesięcy. Dojrzałą nalewkę ściągnąć znad osadu, przefiltrować przez gęste sito
lub gazę i rozlać do czystych butelek i odstawić do leżakowania na kolejne 2-3
miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz