Zastosowanie magiczne:
1. Mlecz rosnący od
północno-zachodniej strony domu przyciąga powodzenie i zapewnia sukcesy.
2. Noszenie przy sobie ziela
mleczu sprzyja znalezieniu swojej „drugiej połowy”, przywołuje miłość, usuwa
poczucie tak zwanej „samotności we dwoje”, wprowadza harmonię w związku.
3. Okadzanie siebie dymem ze
spalanego mleczu chroni i wzmacnia zdrowie, usuwa wiele dolegliwości
fizycznych, sprzyja osiąganiu sukcesów zawodowych i zdobyciu uznania w oczach
innych.
4. Płatki kwiatu mleczu trzymane
w miejscu zarobkowania przyciągają okazje do zarobienia pieniędzy i korzystnego
ich zainwestowania, chronią przed zawiścią i zazdrością na tle materialnym,
pozwalają rozstać się z fałszywymi wyobrażeniami na temat pieniędzy i pracy.
Zastosowanie medyczne:
1. Mlecz wykazuje właściwości:
– oczyszczające,
– odtruwające,
– wzmacniające,
– poprawiające przemianę
materii,
– przeciwcukrzycowe,
– przeciwreumatyczne,
– zwiększające odporność
organizmu,
– regenerujące,
– rozkurczowe,
– moczopędne,
– przeciwwirusowe.
2. Wewnętrznie stosujemy go
przy:
– chorobach wątroby,
– żółtaczce,
– kamicy żółciowej,
– dolegliwościach układu
moczowego,
– reumatyzmie,
– podagrze,
– złej przemianie materii,
– otyłości,
– miażdżycy,
– osłabieniu organizmu,
– cukrzycy,
– chorobach serca,
– zaburzeniach miesiączkowania,
– zapaleniu przydatków,
– dolegliwościach górnych dróg
oddechowych.
3. Zewnętrznie mniszek zalecany
jest na:
– czyraki,
– ropnie,
– trądzik,
– egzemę,
– trudno gojące się rany.
Przepisy kulinarne
Sałatka z młodych liści mniszka lekarskiego doskonale usuwa
skutki zmęczenia po zimie.
Wiosenna sałatka z
mniszka
3 łyżki świeżych liści mniszka,
1 marchew,
2 łyżki kiszonej kapusty
sok z ½ cytryny
1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
Wszystkie składniki rozdrabniamy, skrapiamy sokiem z cytryny
i dodajemy oliwę. Mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut w chłodne miejsce.
Wino z kwiatów
mniszka
2 i ½ l kwiatów mniszka
2 i ½ l wody
1 i ½ kg cukru
skórka z cytryny i pomarańczy
drożdże winne
Kwiaty zalać wodą i gotować 20 minut, wymieszać z cukrem.
Odcedzić, przestudzić i dodać przygotowane według przepisu na opakowaniu
drożdże winne. Wszystko wlać do gąsiora, zatkać rurką fermentacyjną i odstawić
na 4-5 tygodni w ciepłe miejsce. Po zakończeniu procesu burzliwej fermentacji
ściągnąć i ponownie wlać do gąsiora. Odstawić w nieco chłodniejsze miejsce na
kolejne 4-6 tygodni. Po tym czasie ponownie ściągnąć, rozlać do butelek i
odłożyć do leżakowania na co najmniej 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz