Zastosowanie magiczne:
1. Noszony przy sobie podczas załatwiania spraw urzędowych
dodaje pewności siebie i przyspiesza ich załatwienie.
2. Hodowany w ogrodzie chroni dom, dobytek i ludzi przed
złym okiem i zawiścią.
3. Palony w dowolnej formie pomaga doprowadzić rozpoczęte
sprawy do końca i ułatwia podejmowanie decyzji.
4. Aby odegnać złe moce należy posypać zielem arcydzięgla
cztery rogi domu.
5. Korzeń arcydzięgla trzymany w miejscu pracy pomaga dokonywać
korzystnych materialne wyborów, zapewnia bezpieczną i stabilną pracę, przyciąga
okazje do zarobienia pieniędzy.
6. Dodanie korzenia arcydzięgla do kąpieli odczynia uroki i
złe życzenia.
7. Spalanie liści tej rośliny ułatwia wgląd w przyszłość i
wywołuje wizje.
Zastosowanie medyczne:
1. Arcydzięgiel ma właściwości:
– regenerujące,
– wzmacniające,
– rozkurczowe,
– uspakajające;
– przeciwzapalne,
– wykrztuśne,
– moczopędne;
– napotne
2. Stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego:
– zaburzenia trawienia,
– bóle brzucha,
– wzdęcia,
– odbijanie się,
– brak apetytu,
– nieregularne wypróżnianie się,
– zastój żółci w pęcherzyku,
– osłabienie pracy jelit.
3. Jest skuteczny w stanach pobudzenia nerwowego:
– przy uczuciu napięcia i niepokoju,
– w przypadku trudności z zasypianiem.
4. Zalecany jest przy:
– bólach stawów,
– reumatyzmie,
– artretyzmie.
5. Jest skuteczny w kuracjach odwykowych po zatruciu
alkoholem, narkotykami lub nikotyną.
6. Można stosować podczas przedłużających się porodów lub
przy zatrzymaniu łożyska, ponieważ pobudza czynności macicy.
Przeciwwskazania: nie stosować zarówno podczas
menstruacji, jak i podczas ciąży, nie stosować na skórze (masaż, kąpiel,
kompres) bezpośrednio przed poddaniem się działaniu promieni słonecznych lub
lampy UV.
Przepisy kulinarne
Dzięgielówka
½ spirytusu
Umyty i oczyszczony korzeń arcydzięgla pokroić. Cukier
rozpuścić w minimalnej ilości ciepłej wody, zalać w naczyniu korzeń i nasiona i
dodać spirytus. Po 5 dniach odcedzić przez gęste sito lub gazę i zlać do
ciemnych butelek. Leżakować przez co najmniej 1 miesiąc. Doskonała do bigosów i
tłustych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz