O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

środa, 5 sierpnia 2015

Arcydzięgiel

Arcydzięgiel to roślina lecznicza znana od setek lat:



Zastosowanie magiczne:
1. Noszony przy sobie podczas załatwiania spraw urzędowych dodaje pewności siebie i przyspiesza ich załatwienie.
2. Hodowany w ogrodzie chroni dom, dobytek i ludzi przed złym okiem i zawiścią.
3. Palony w dowolnej formie pomaga doprowadzić rozpoczęte sprawy do końca i ułatwia podejmowanie decyzji.
4. Aby odegnać złe moce należy posypać zielem arcydzięgla cztery rogi domu.
5. Korzeń arcydzięgla trzymany w miejscu pracy pomaga dokonywać korzystnych materialne wyborów, zapewnia bezpieczną i stabilną pracę, przyciąga okazje do zarobienia pieniędzy.
6. Dodanie korzenia arcydzięgla do kąpieli odczynia uroki i złe życzenia.
7. Spalanie liści tej rośliny ułatwia wgląd w przyszłość i wywołuje wizje.
Zastosowanie medyczne:
1. Arcydzięgiel ma właściwości:
– regenerujące,
– wzmacniające,
– rozkurczowe,
– uspakajające;
– przeciwzapalne,
– wykrztuśne,
– moczopędne;
– napotne
2. Stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego:
– zaburzenia trawienia,
– bóle brzucha,
– wzdęcia,
– odbijanie się,
– brak apetytu,
– nieregularne wypróżnianie się,
– zastój żółci w pęcherzyku,
– osłabienie pracy jelit.
3. Jest skuteczny w stanach pobudzenia nerwowego:
– przy uczuciu napięcia i niepokoju,
– w przypadku trudności z zasypianiem.
4. Zalecany jest przy:
– bólach stawów,
– reumatyzmie,
– artretyzmie.
5. Jest skuteczny w kuracjach odwykowych po zatruciu alkoholem, narkotykami lub nikotyną.
6. Można stosować podczas przedłużających się porodów lub przy zatrzymaniu łożyska, ponieważ pobudza czynności macicy.
Przeciwwskazania: nie stosować zarówno podczas menstruacji, jak i podczas ciąży, nie stosować na skórze (masaż, kąpiel, kompres) bezpośrednio przed poddaniem się działaniu promieni słonecznych lub lampy UV.

Przepisy kulinarne
Dzięgielówka
400 g korzenia arcydzięgla
300 g nasion arcydzięgla
½ spirytusu
300 g cukru
Umyty i oczyszczony korzeń arcydzięgla pokroić. Cukier rozpuścić w minimalnej ilości ciepłej wody, zalać w naczyniu korzeń i nasiona i dodać spirytus. Po 5 dniach odcedzić przez gęste sito lub gazę i zlać do ciemnych butelek. Leżakować przez co najmniej 1 miesiąc. Doskonała do bigosów i tłustych mięs.


Brak komentarzy: