O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Aronia

Aronia to cenna roślina lecznicza:



Zastosowanie magiczne:
1. Spożywanie aronii w dowolnej postaci (świeżych jagód, soku, konfitur) wzmacnia witalność i odporność organizmu.
2. Wdychanie zapachu spalanych liści aronii poprawia nastrój i działa antydepresyjnie.
3. Ususzone jagody aronii noszone przy sobie dodają energii i chronią przed negatywnym działaniem.
4. Krzew aronii rosnący w ogrodzie zapewnia dobrą ochronę energetyczną całemu otoczeniu.
Zastosowanie medyczne:
1. Aronia wykazuje właściwości:
– przeciwutleniające,
– hamujące procesy starzenia,
– zapobiegające nowotworom,
– oczyszczające organizm z toksyn,
– przeciwkrwotoczne,
– usprawiające przemianę materii i
2. Stosuje się w przypadku:
– chorób serca,
– problemów krążeniowych,
– nadciśnienia,
– w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych,
– krwotokach przewodu pokarmowego,
– żylaków,
– złagodzenia napięcia i stresu.
3. Spożywanie przetworów z aronii:
– łagodzi skutki chemio- i radioterapii;
– przeciwdziała szkodliwym skutkom promieniowania komputera,
– uodparnia skórę na promieniowanie UV,
– łagodzi dolegliwości trzustki i wątroby
Przepisy kulinarne
Nalewka z aronii
1 kg aronii
0,5 kg cukru
1 litr wódki
1 laska wanilii
3 ziarna kardamonu
Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier, odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie zalać spirytusem i wódką. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i kardamon. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po upływie tego czasu przefiltrować i przelać do ciemnych butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące (im dłużej, tym lepsza).
Konfitury z aronii
1 kg aronii
1 kg cukru
1 szk. wody
3-4 plasterki cytryny
½ kg cukru zasypać owoce. Odstawić na co najmniej 12 godzin (do 24). Po tym czasie resztę cukru zalać 1 szklanką  wody i ugotować syrop, zalać nim jagody aronii, odstawić pod przykryciem na co najmniej 12 godzin (do 24). Po tym czasie syrop zlać i gotować przez kilka minut na małym ogniu, po czym ponownie zalać nim owoce. Zostawić na co najmniej 12 godzin (do 24). Na koniec dodać cytrynę i gotować konfitury na małym ogniu aż owoce staną się szkliste, a płyn zacznie zastygać w sposób naturalny. Wówczas przełożyć je do czystych wyparzonych słoików, które natychmiast należy szczelnie zakręcić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Brak komentarzy: