O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

niedziela, 2 sierpnia 2015

Żyto

Właśnie trwają żniwa, ale warto pamiętać, że żyto to nie tylko podstawowe u nas zboże na chleb, ale także cenne zioło lecznicze i niezastąpiona roślina w magii dostatku i bogactwa.

Zastosowanie magiczne:
1. Żytni chleb, upieczony osobiście i podany ukochanej osobie wywołuje obustronną miłość.
2. Spanie na sienniku ze słomy żytniej dodaje energii i chroni zdrowie.
3. Przyniesienie w lipcu do domu 21 kłosów żyta i postawienie w najdalszym od wejścia, prawy rogu domu zapewnia dostatek i chroni stan posiadania.
4. Podzielenie się w Wigilię ziarnami żyta lub żytnim chlebem z domowymi i gospodarskimi zwierzętami zapewnia mi dobre zdrowie i płodność na cały rok.
Zastosowanie medyczne:
1. Żyto wykazuje właściwości:
– wzmacniające,
– oczyszczające,
– witaminizujące,
– przeciwzakrzepowe,
– uspokajające,
– regulujące trawienie.
2. Wewnętrznie zaleca się je przy:
– dolegliwościach nerek,
– chorobach wątroby,
– łamliwości kości,
– nadciśnieniu,
– arteriosklerozie,
– dolegliwościach trawiennych,
– anemii.
3. Zewnętrzne zastosowanie nie jest znane.

Przepisy kulinarne
Chleb żytni
4 kg mąki żytniej
10 szkl. wrzątku
2 szkl. osadu kwasu chlebowego
Połowę mąki przesiać przez sito po czym zalać ją wodą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na cały dzień. Wieczorem dodać osad z kwasu chlebowego oraz resztę mąki. Dokładnie wyrobić i odstawić na noc. Następnego dnia uformować z ciasta chleby i piec w gorącym piecu.
Kwas żytni
500 g mąki żytniej razowej
100 g skórki chleba
majeranek
2 ząbki czosnku
Mąkę rozprowadzić odrobiną wody po czym przelać do kamiennego garnka i wlać 2,5 l ciepłej wody. Dodać posiekany czosnek, skórkę chleba oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać i przykryć gazą. Odstawić na 5 dni w ciepłe miejsce.

Brak komentarzy: