Zastosowanie magiczne:
1. Żytni chleb, upieczony osobiście i podany ukochanej
osobie wywołuje obustronną miłość.
2. Spanie na sienniku ze słomy żytniej dodaje energii i
chroni zdrowie.
3. Przyniesienie w lipcu do domu 21 kłosów żyta i
postawienie w najdalszym od wejścia, prawy rogu domu zapewnia dostatek i chroni
stan posiadania.
4. Podzielenie się w Wigilię ziarnami żyta lub żytnim
chlebem z domowymi i gospodarskimi zwierzętami zapewnia mi dobre zdrowie i
płodność na cały rok.
Zastosowanie medyczne:
1. Żyto wykazuje właściwości:
– wzmacniające,
– oczyszczające,
– witaminizujące,
– przeciwzakrzepowe,
– uspokajające,
– regulujące trawienie.
2. Wewnętrznie zaleca się je przy:
– dolegliwościach nerek,
– chorobach wątroby,
– łamliwości kości,
– nadciśnieniu,
– arteriosklerozie,
– dolegliwościach trawiennych,
– anemii.
3. Zewnętrzne zastosowanie nie jest znane.
Przepisy kulinarne
Chleb żytni
10 szkl. wrzątku
2 szkl. osadu kwasu chlebowego
Połowę mąki przesiać przez sito po czym zalać ją wodą. Całość
dokładnie wymieszać i odstawić na cały dzień. Wieczorem dodać osad z kwasu
chlebowego oraz resztę mąki. Dokładnie wyrobić i odstawić na noc. Następnego
dnia uformować z ciasta chleby i piec w gorącym piecu.
Kwas żytni
majeranek
2 ząbki czosnku
Mąkę rozprowadzić odrobiną wody po czym przelać do
kamiennego garnka i wlać 2,5 l
ciepłej wody. Dodać posiekany czosnek, skórkę chleba oraz majeranek. Całość
dokładnie wymieszać i przykryć gazą. Odstawić na 5 dni w ciepłe miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz