O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

niedziela, 16 sierpnia 2015

Kukurydza

Kukurydza, to nie tylko smaczny dodatek do sałatek, ale i cenne zioło:



Zastosowanie magiczne:
1. Ziarno kukurydzy (jedno!) włożone do kołyski czy łóżeczka dziecka chroni je przed negatywnymi energiami.
2. Pęczek kolb kukurydzy powieszony w domu nad lustrem przynosi pomyślność domownikom i gospodarstwu.
3. Spalenie jesienią w ognisku nieparzystej ilości kaczanów kukurydzy zapewnia dobry urodzaj w następnym roku i powodzenie w sprawach materialnych.
Zastosowanie medyczne:
1. Kukurydza wykazuje właściwości:
– stymulujące,
– rozkurczowe,
– przeciwzapalne,
– zwiększające wydzielanie żółci,
– zmniejszające napięcie mięśni gładkich,
– moczopędne,
– obniżające ciśnienie krwi,
– osłaniające,
– regenerujące.
2. Wewnętrznie kukurydzę stosuje się w:
– chorobach wątroby,
– stanach zapalnych woreczka żółciowego,
– kamicy żółciowej,
– trudnościach z oddawaniem moczu,
– zapaleniu pęcherza i miedniczek nerkowych,
– kolce nerkowej,
– białkomoczu,
– skazie moczanowej,
– moczeniu nocnym u dzieci,
– reumatyzmie,
– cukrzycy,
– otyłości.
3. Nie jest znane.
Przepisy kulinarne
Kukurydza w śmietanie
6 kolb kukurydzy
1 łyżka masła
¼ szk. posiekanych szalotek
½ szk. gęstej śmietany
sól, pieprz
szczypiorek
Z kolb odciąć ziarna kukurydzy. Następnie na rozgrzane masło wrzucić posiekane szalotki i smażyć je około 3 minut, wówczas dodać kukurydzę oraz śmietanę. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 2 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kukurydza w sosie
2 szklanki kukurydzy konserwowanej
1 łyżka masła
1 łyżeczka ulubionych ziół
½ szklanki tartego sera żółtego
sól, pieprz
Na patelni rozgrzać masło, dodać kukurydzę, zioła i przyprawy. Smażyć kilka minut mieszając, dodać ser, podgrzewać aż się roztopi. Możemy to danie również przyrządzić z kukurydzy wyłuskanej z kolb, oczywiście trzeba ją wcześniej ugotować. 

Brak komentarzy: