Zastosowanie magiczne:
1. Ziarnko bobu noszone w portfelu przyciągnie pieniądze i
będzie je chronić.
2. Kwiaty bobu rozsypane w miejscu pracy otworzą oczy na
nowe, intratne źródła dochodów.
3. Posypanie progu mąką ze zmielonego bobu nie pozwoli
biedzie wejść do domu.
Zastosowanie medyczne:
1. Bób ma właściwości:
– wzmacniające,
– odżywcze,
– oczyszczające,
– przeciwzapalne,
– ściągające.
2. Wewnętrznie stosuje się bób w przypadku:
– chorób wątroby,
– dolegliwościach jelit,
– biegunki,
– czerwonki,
– dysfunkcji nerek,
– zatrzymaniu miesiączki.
3. Zewnętrznie bób jest pomocny przy:
– problemach z cerą,
– ropniach i liszajach,
– wrzodach.
Przepisy kulinarne
Bób gotowany
½ kg bobu
5 dag masła
sól
Bób zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Następnie go odcedzić i obrać z łusek. Przed podaniem polać masłem.
½ kg bobu
5 dag masła
sól
Bób zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Następnie go odcedzić i obrać z łusek. Przed podaniem polać masłem.
Bób z czosnkiem
½ kg bobu
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
sok z 1 cytryny
szczypta młodego koperku
sól
Bób opłukać i ugotować razem z obranym czosnkiem w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, zmiksować, dodać sok z cytryny, połowę oliwy i doprawić do smaku solą. Wyłożyć na półmisek, polać oliwą i posypać koperkiem.
½ kg bobu
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
sok z 1 cytryny
szczypta młodego koperku
sól
Bób opłukać i ugotować razem z obranym czosnkiem w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, zmiksować, dodać sok z cytryny, połowę oliwy i doprawić do smaku solą. Wyłożyć na półmisek, polać oliwą i posypać koperkiem.
Sałatka z bobem
100 g pomidorów
50 g cebuli
2 jajka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
łyżka musztardy
sok z cytryny
3 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego koperku
cukier
sól
pieprz
mielona papryka
Bób zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. Jajka, pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Następnie musztardę utrzeć razem z żółtkiem, olejem, papryką oraz sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Bób odcedzić i połączyć z resztą składników, polewając sosem. Całość delikatnie wymieszać i posypać koperkiem.
3 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego koperku
cukier
sól
pieprz
mielona papryka
Bób zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. Jajka, pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Następnie musztardę utrzeć razem z żółtkiem, olejem, papryką oraz sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Bób odcedzić i połączyć z resztą składników, polewając sosem. Całość delikatnie wymieszać i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz