Zastosowanie magiczne:
1. Noszenie liści mięty w
portfelu chroni i przyciąga pieniądze.
2. Trzymanie świeżej lub
suszonej mięty w sypialni pobudza aktywność seksualną, ułatwia pierwsze intymne
zbliżenie, chroni stałe związki partnerskie, zapewnia wierność.
3. Zapach mięty pomaga zająć się
czymś nowym i przezwyciężyć obawy związane z wszelką podejmowaną po
raz pierwszy działalnością.
4. Spalanie mięty (w
kadzielnicy, kominku itp.) sprzyja powiększeniu się liczby przyjaciół
i znajomych, korzystnie wpływa na rozwój życia towarzyskiego, przyciąga
ciekawe propozycje.
5. Medytowanie mięty przyciąga
okazje do zarobienia pieniędzy i korzystnego ich zainwestowania, chroni
przed zazdrością na tle materialnym.
6. Hodowanie mięty w ogródku lub
doniczce oczyszcza przestrzeń z negatywnych wibracji i chroni przed agresją
psychoenergetyczną.
Zastosowanie medyczne:
1. Mięta wykazuje właściwości:
– pobudzające czynności
wydzielnicze żołądka i wątroby,
– ułatwiające trawienie,
– rozkurczowe,
– przeciwdziałające zastojom
żółci w pęcherzyku żółciowym,
– regulujące perystaltykę jelit,
– wiatropędne,
– przeciwbólowe,
– przeciwbakteryjne,
– uspokajające,
– napotne,
– przeciwzapalne,
– przeciwświądowe,
– zapobiegające nudnościom.
2. Wewnętrznie stosuje się ją
przy:
– dolegliwościach przewodu
pokarmowego,
– nieżytach żołądka i jelit,
– braku apetytu,
– kolce jelitowej,
– biegunce,
– osłabieniu czynności trzustki,
– chorobach wątroby i dróg
żółciowych,
– żółtaczce,
– nerwicach wegetatywnych,
– migrenowych bólach głowy,
– chorobie lokomocyjnej,
– pobudzeniu nerwowym.
3. Zewnętrznie miętę zaleca się:
– do płukania jamy ustnej i
gardła,
– do okładów w zapaleniach
stawów,
– w reumatyzmie,
– w nerwobólach.
Przepisy kulinarne
Mięta wykorzystywana jest w kuchni głównie podczas
przygotowywania deserów. Warto jednak wiedzieć, że w wielu krajach, jest wręcz
obowiązkowym składnikiem mięsnych potraw. Miętą można przyprawiać wszelkie
dania z mięsem (jagnięcinę, drób, baraninę, zapiekanki). Dobrze czuje się też w
zupach i sałatkach. Roślina ta dodawana jest także do potraw rybnych, serów i
marynat.
Likier miętowy
40 dag cukru
½ l wody
Z cukru i wody przygotowuje się syrop i wrzącym zalewa się pokrojone
składniki ziołowe. Schładza się i dodaje spirytus. Odstawia się w pojemniku na
14 dni, po tym czasie przecedza się przez gęste sito lub gazę, butelkuje i
odstawia do leżakowania na kilka tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz