O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

czwartek, 16 lipca 2015

Mięta

Mięta to cenne zioło i aromatyczna przyprawa


Zastosowanie magiczne:
1. Noszenie liści mięty w portfelu chroni i przyciąga pieniądze.
2. Trzymanie świeżej lub suszonej mięty w sypialni pobudza aktywność seksualną, ułatwia pierwsze intymne zbliżenie, chroni stałe związki partnerskie, za­pewnia wierność.
3. Zapach mięty pomaga zająć się czymś nowym i przezwyciężyć obawy związane z wszelką podejmowaną po raz pierwszy działalnością.
4. Spalanie mięty (w kadzielnicy, kominku itp.) sprzyja powiększeniu się liczby przyjaciół i znajomych, korzystnie wpływa na rozwój życia towarzyskiego, przyciąga ciekawe propozycje.
5. Medytowanie mięty przyciąga okazje do zarobienia pieniędzy i korzystnego ich zainwestowania, chroni przed zazdrością na tle materialnym.
6. Hodowanie mięty w ogródku lub doniczce oczyszcza przestrzeń z negatywnych wibracji i chroni przed agresją psychoenergetyczną.
Zastosowanie medyczne:
1. Mięta wykazuje właściwości:
– pobudzające czynności wydzielnicze żołądka i wątroby,
– ułatwiające trawienie,
– rozkurczowe,
– przeciwdziałające zastojom żółci w pęcherzyku żółciowym,
– regulujące perystaltykę jelit,
– wiatropędne,
– przeciwbólowe,
– przeciwbakteryjne,
– uspokajające,
– napotne,
– przeciwzapalne,
– przeciwświądowe,
– zapobiegające nudnościom.
2. Wewnętrznie stosuje się ją przy:
– dolegliwościach przewodu pokarmowego,
– nieżytach żołądka i jelit,
– braku apetytu,
– kolce jelitowej,
– biegunce,
– osłabieniu czynności trzustki,
– chorobach wątroby i dróg żółciowych,
– żółtaczce,
– nerwicach wegetatywnych,
– migrenowych bólach głowy,
– chorobie lokomocyjnej,
– pobudzeniu nerwowym.
3. Zewnętrznie miętę zaleca się:
– do płukania jamy ustnej i gardła,
– do okładów w zapaleniach stawów,
– w reumatyzmie,
– w nerwobólach.
Przepisy kulinarne
Mięta wykorzystywana jest w kuchni głównie podczas przygotowywania deserów. Warto jednak wiedzieć, że w wielu krajach, jest wręcz obowiązkowym składnikiem mięsnych potraw. Miętą można przyprawiać wszelkie dania z mięsem (jagnięcinę, drób, baraninę, zapiekanki). Dobrze czuje się też w zupach i sałatkach. Roślina ta dodawana jest także do potraw rybnych, serów i marynat.
Likier miętowy
70 g liści mięty,
3 g cynamonu (połamanej kory)
8 g imbiru
0,40 l spirytusu
40 dag cukru
½ l wody
Z cukru i wody przygotowuje się syrop i wrzącym zalewa się pokrojone składniki ziołowe. Schładza się i dodaje spirytus. Odstawia się w pojemniku na 14 dni, po tym czasie przecedza się przez gęste sito lub gazę, butelkuje i odstawia do leżakowania na kilka tygodni.

Brak komentarzy: