Zastosowanie magiczne:
1. Skropienie
naparem ze szczawiu miejsca, gdzie prowadzimy biznes przyciąga klientów.
2.
Trzymanie nasion szczawiu pod prześcieradłem sprzyja poczęciu dziecka.
3. Jeśli
masz problemy z komunikowaniem się z innymi, chwilę przed wypowiedzeniem swego
zdania pożuj przez moment liść szczawiu.
Zastosowanie medyczne:
1. Szczaw ma właściwości:
– oczyszczające,
– przeciwbiegunkowe,
– żółciopędne,
– wzmacniające,
– przeciwgorączkowe,
– moczopędne
2. Wewnętrznie stosujemy w
przypadku:
– biegunki,
– czerwonki,
– stanów gorączkowych,
– dolegliwości serca,
– problemów żołądkowych,
– chorób wątroby,
– astmy,
– żylaków.
3. Zewnętrznie stosujemy na:
– rany,
– wrzody,
– czyraki,
– świerzb,
– hemoroidy.
Przepisy kulinarne
Chłodnik wschodni
½ kg liści szczawiu
4 ogórki
szczypior
łyżeczka masła
łyżeczka startego chrzanu
łyżka cukru
4 jajka ugotowane na twardo
sól
Szczaw dokładnie umyć pod bieżąca wodą po czym wrzucić go do
rondla z rozgrzanym masłem. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10
minut. Po tym czasie całość zmiksować. Następnie dodać obrane ogórki pokrojone
w kostkę oraz posiekany szczypior.
Natomiast jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki, wyjąć z nich żółtka, które należy rozetrzeć z chrzanem, a białka drobno posiekać, przełożyć do pozostałych składników. Na sam koniec zalać całość kwasem chlebowym. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i schłodzić w lodówce.
Natomiast jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki, wyjąć z nich żółtka, które należy rozetrzeć z chrzanem, a białka drobno posiekać, przełożyć do pozostałych składników. Na sam koniec zalać całość kwasem chlebowym. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz