Zastosowanie magiczne:
1. Rzucenie za siebie ziaren jęczmienia na dowolnej drodze
odcina od negatywnych wspomnień z przeszłości.
2. Zakopanie garści ziaren jęczmienia o północy na
rozstajnych drogach przyciąga okazje do zarobku i chroni stan posiadania.
3. Rozsypanie jęczmienia na podwórku o poranku na nowiu
Księżyca chroni wszystkie żywe istoty mieszkające w danym domu.
Zastosowanie medyczne:
1. Jęczmień wykazuje właściwości:
– regulujące pracę przewodu pokarmowego,
– wzmacniające,
– witaminizujące,
– oczyszczające,
– nawilżające.
2. Wewnętrznie stosuje się go w:
– biegunkach,
– czerwonce,
– dolegliwościach wątroby,
– astmie,
– hemoroidach,
– zaparciach,
– nieżytach pęcherza moczowego,
– kamicy moczowej,
– osłabieniu i niedokrwistości,
– niestrawności.
3. Zewnętrznie zalecany jest w przypadku:
– chorób skórnych.
Przepisy kulinarne
Kasza jęczmienna na
słodko
1i ½ szk. kaszy jęczmiennej
6 szk. mleka
łyżka masła
4 jajka
sól
¾ szk. słodkiej śmietany
cukier
cynamon
1 szk. gęstej śmietany
Kaszę dokładnie wypłukać i wsypać do wrzącego mleka. Dodać łyżkę masła i cały czas mieszając gotować na małym ogniu. Ugotowana kaszę zdjąć z ognia i wbić do niej jajka, dodać śmietankę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut. Podawać ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
6 szk. mleka
łyżka masła
4 jajka
sól
¾ szk. słodkiej śmietany
cukier
cynamon
1 szk. gęstej śmietany
Kaszę dokładnie wypłukać i wsypać do wrzącego mleka. Dodać łyżkę masła i cały czas mieszając gotować na małym ogniu. Ugotowana kaszę zdjąć z ognia i wbić do niej jajka, dodać śmietankę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut. Podawać ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
Pyzy z kaszą
jęczmienną
12 średnich ziemniaków,
1 szklanka kaszy jęczmiennej,
1 mała cebula,
sól.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć, dodać namoczoną i odsączoną kaszę jęczmienną. Posolić. Zagnieść ciasto. Uformować niewielkie, okrągłe pyzy, wrzucić na wrzątek i gotować ½ godz. Boczek pokrajać i przesmażyć z posiekaną cebulą. Polać nim odcedzone uprzednio pyzy. Można dodać do ciasta około100 g mąki. Robi się to w wypadku, gdy ziemniaki są wodniste i zachodzi obawa, że pyzy podczas gotowania się rozpadną.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć, dodać namoczoną i odsączoną kaszę jęczmienną. Posolić. Zagnieść ciasto. Uformować niewielkie, okrągłe pyzy, wrzucić na wrzątek i gotować ½ godz. Boczek pokrajać i przesmażyć z posiekaną cebulą. Polać nim odcedzone uprzednio pyzy. Można dodać do ciasta około100 g mąki. Robi się to w wypadku, gdy ziemniaki są wodniste i zachodzi obawa, że pyzy podczas gotowania się rozpadną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz