O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

środa, 1 lipca 2015

Pokrzywa

Pokrzywa to niezwykła pod każdym względem roślina. Poleskie szeptuchy w swoich ogrodach miały specjalne miejsce - pokrzywnik, gdzie przez cały sezon hodowały pokrzywy. A o to mój pokrzywnik:


Zastosowanie magiczne:
1. Noszenie przy sobie ziela pokrzywy usuwa lęki, dodaje odwagi i śmiałości, zachęca do aktywności.
2. Trzymanie ziela pokrzywy pod prześcieradłem pobudza wszystkie zmysły, uaktywnia sferę seksualną, usuwa zahamowania i pruderię, pomaga cieszyć się intymną bliskością partnera, a w dodatku zapewnia pomyślne poczęcie upragnionego dziecka.
3. Okadzanie się dymem z pokrzywy wzmacnia zdrowie, dodaje siły fizycznej, ułatwia pokonywanie barier i przeszkód na drodze do osiągnięcia sukcesu.
4. Medytowanie pokrzywy pomaga skończyć z użalaniem się nad sobą i innymi, mało konstruktywnymi uczuciami, dodaje sił „na ostatniej prostej”.
5. Rozrzucenie pociętej pokrzywy wokół domu lub przed progiem (od zewnątrz) odżegnuje zło i odsyła je tam, skąd przyszło.
6. Poleskie szeptuchy miały specjalne miejsce, tzw. pokrzywnik, gdzie pozwalały swobodnie rosnąć roślinie, a ta zapewniała im ochronę i odpędzała negatywne energie.
Zastosowanie medyczne:
1. Pokrzywa wykazuje właściwości:
– odżywcze,
– witaminizujące,
– mineralizujące,
– wzmacniające,
– stymulujące,
– regenerujące,
– oczyszczające,
– krwiotwórcze,
– przeciwkrwotoczne,
– obniżające ciśnienie krwi,
– pobudzające wydzielanie soków żołądkowych,
– żółciopędne,
– regulujące trawienie,
– ściągające,
– przeciwbiegunkowe,
– mlekopędne.
2. Wewnętrznie zaleca się ją przy:
– wyczerpaniu,
– uporczywych bólach głowy,
– osłabieniu,
– chorobach krwi,
– anemii,
– białaczce,
– wszelkiego rodzaju krwawieniach,
– nadciśnieniem,
– chorobie wieńcowej,
– miażdżycy,
– niewydolności serca,
– zaburzeniach przemiany materii,
– zapaleniu dróg moczowych,
– skąpomoczu,
– kamicy moczowej,
– skazie moczanowej,
– reumatyzmie,
– artretyzmie,
– stanach zapalnych przewodu pokarmowego,
– biegunkach,
– wrzodach żołądka i jelit,
– chorobach wątroby i dróg żółciowych,
– krwiopluciu,
– infekcjach jamy ustnej,
– zapaleniu dziąseł,
– anginie
– pleśniawkach,
– cukrzyca,
– nadczynność tarczycy,
– zatrucia pokarmowe,
– zaburzona laktacja.
3. Zewnętrznie pokrzywę stosuje się w:
– reumatyzmie,
– artretyzmie,
– trądziku,
– wypryskach,
– łupieżu,
– wypadaniu włosów,
– łojotoku,
– liszaje,
– opryszczka.
Przepisy kulinarne
Pokrzywę można ją przyrządzać jak szpinak, gotować z niej zupy, robić sałatki, twarogi, jajecznicę, omlety i pasty. W maju zbieramy do jedzenia młode pędy, później tylko młode liście i wierzchołki pędów. Przed przygotowaniem dobrze jest ją sparzyć w gorącej wodzie.
Pokrzywa duszona
2 szk. młodych liści pokrzywy
½ szk. młodych liści lebiody
½ szklanki młodych liści mleczu
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany

sól
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na lekko rumiany kolor, dodać zioła i sól, dusić na małym ogniu. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę wody. Oprószyć mąką i doprawić na zakończenie śmietaną.

Brak komentarzy: