O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

niedziela, 24 maja 2015

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem:


Zastosowanie magiczne:
1. Mlecz rosnący od północno-zachodniej strony domu przyciąga powodzenie i zapewnia sukcesy.
2. Noszenie przy sobie ziela mleczu sprzyja znalezieniu swojej „drugiej połowy”, przywołuje miłość, usuwa poczucie tak zwanej „samotności we dwoje”, wprowadza harmonię w związku.
3. Okadzanie siebie dymem ze spalanego mleczu chroni i wzmacnia zdrowie, usuwa wiele dolegliwości fizycznych, sprzyja osiąganiu sukcesów zawodowych i zdobyciu uznania w oczach innych.
4. Płatki kwiatu mleczu trzymane w miejscu zarobkowania przyciągają okazje do zarobienia pieniędzy i korzystnego ich zainwestowania, chronią przed zawiścią i zazdrością na tle materialnym, pozwalają rozstać się z fałszywymi wyobrażeniami na temat pieniędzy i pracy.
Zastosowanie medyczne:
1. Mlecz wykazuje właściwości:
– oczyszczające,
– odtruwające,
– wzmacniające,
– poprawiające przemianę materii,
– przeciwcukrzycowe,
– przeciwreumatyczne,
– zwiększające odporność organizmu,
– regenerujące,
– rozkurczowe,
– moczopędne,
– przeciwwirusowe.
2. Wewnętrznie stosujemy go przy:
– chorobach wątroby,
– żółtaczce,
– kamicy żółciowej,
– dolegliwościach układu moczowego,
– reumatyzmie,
– podagrze,
– złej przemianie materii,
– otyłości,
– miażdżycy,
– osłabieniu organizmu,
– cukrzycy,
– chorobach serca,
– zaburzeniach miesiączkowania,
– zapaleniu przydatków,
– dolegliwościach górnych dróg oddechowych.
3. Zewnętrznie mniszek zalecany jest na:
– czyraki,
– ropnie,
– trądzik,
– egzemę,
– trudno gojące się rany.
Przepisy kulinarne
Sałatka z młodych liści mniszka lekarskiego doskonale usuwa skutki zmęczenia po zimie.
Wiosenna sałatka z mniszka
3 łyżki świeżych liści mniszka,
1 marchew,
2 łyżki kiszonej kapusty
sok z ½ cytryny
1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
Wszystkie składniki rozdrabniamy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy oliwę. Mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut w chłodne miejsce.
Wino z kwiatów mniszka
2 i ½ l kwiatów mniszka
2 i ½ l wody
1 i ½ kg cukru
skórka z cytryny i pomarańczy
drożdże winne

Kwiaty zalać wodą i gotować 20 minut, wymieszać z cukrem. Odcedzić, przestudzić i dodać przygotowane według przepisu na opakowaniu drożdże winne. Wszystko wlać do gąsiora, zatkać rurką fermentacyjną i odstawić na 4-5 tygodni w ciepłe miejsce. Po zakończeniu procesu burzliwej fermentacji ściągnąć i ponownie wlać do gąsiora. Odstawić w nieco chłodniejsze miejsce na kolejne 4-6 tygodni. Po tym czasie ponownie ściągnąć, rozlać do butelek i odłożyć do leżakowania na co najmniej 6 miesięcy. 

Brak komentarzy: