Zastosowanie medyczne:
1. Krwawnik wykazuje właściwości:
– przeciwkrwotoczne,
– rozkurczowe,
– odtruwające,
– stymulujące układ trawienny,
– przeciwzapalne,
– przeciwalergiczne,
– ściągające,
– napotne,
– przeciwgorączkowe,
– wiatropędne,
– przeciwbólowe.
2. Wewnętrznie krwawnik zaleca się przy:
– nieżytach i stanach zapalnych przewodu pokarmowego,
– braku apetytu,
– wzdęciach,
– nudnościach,
– kolkach jelitowych,
– nawykowych zaparciach,
– żylakach odbytu,
– schorzeniach wątroby,
– wrzodach żołądka i dwunastnicy,
– chorobach układu krążenia,
– krwotokach płucnych,
– anemii,
– miażdżycy,
– nadciśnieniu,
– zaburzeniach miesiączkowania,
– zespole napięcia przedmiesiączkowego,
– nadmiernym pobudzeniu nerwowym,
– alergii skórnej.
3. Zewnętrznie krwawnik stosujemy:
– w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych,
– do płukania jamy ustnej i gardła,
– do pielęgnacji cery.
Przepisy kulinarne
Młode liście krwawnika można użyć wiosną do tzw. kuracji
wiosennej i zrobić z nich sałatkę lub dodawać do potraw jako przyprawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz