O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

sobota, 9 sierpnia 2014

Ogórek

Ogórek jadalny, oprócz walorów smakowych, ma też zastosowanie magiczne i zielarskie:


Zastosowanie magiczne:
1. Skórka zielonego ogórka doskonale wpływa na cerę i warto robić sobie z niej maseczki.
2. Nasiona ogórka noszone przy sobie wzmacniają płodność w każdym znaczeniu tego słowa.
3. Umycie spiżarni wodą z sokiem z ogórka (na 5 litrów wody sok z 1 średniego ogórka) będzie chronić przechowywane w niej produkty przed przedwczesnym psuciem się.
Zastosowanie medyczne:
1. Ogórek posiada właściwości:
– oczyszczające,
– moczopędne,
– regenerujące,
– antytoksyczne,
– wzmacniające,
– ściągające.
2. Wewnętrznie stosuje się go przy:
– artretyzmie,
– reumatyzmie,
– zapaleniu dróg oddechowych,
– zapaleniu płuc,
– gruźlicy
– upławach,
– chorobach nerek,
– dolegliwościach wątroby i trzustki,
– otyłości.
3. Zewnętrznie zaleca się go w:
– przebarwieniach skóry,
– łojotoku,
– po ukąszeniu owadów,
– bólach głowy.
Przepisy kulinarne
Poleskie ogórki kiszone
Przepis podaję w proporcji na 10 litrowe naczynie kamionkowe, ale zaznaczam, że najlepsze ogórki udają się w beczce dębowej. Jeśli ktoś taką ma, może odpowiednio zwiększyć proporcje.
7 kg ogórków
9 litrów wody
½ kg soli
10 dag liści wiśni
10 dag liści dębu
10 dag liści czarnej porzeczki
10 dag liści chrzanu
15 dag kopru
główka czosnku

Ogórki myjemy i układamy warstwami – warstwa ogórków, warstwa przypraw. Sól rozpuszczamy w nieprzygotowanej wodzie (to ważne!) i zalewamy ułożone w pojemniku ogórki i przyprawy. Przykrywamy i obciążamy pokrywkę. Po dobie mamy ogórki małosolne. Po tygodniu – kiszone. Trzymane w chłodnym miejscu dostoją do maja następnego roku.

Brak komentarzy: