Zastosowanie magiczne:
1. Skórka zielonego ogórka doskonale wpływa na cerę i warto
robić sobie z niej maseczki.
2. Nasiona ogórka noszone przy sobie wzmacniają płodność w
każdym znaczeniu tego słowa.
3. Umycie spiżarni wodą z sokiem z ogórka (na 5 litrów wody sok z 1
średniego ogórka) będzie chronić przechowywane w niej produkty przed
przedwczesnym psuciem się.
Zastosowanie medyczne:
1. Ogórek posiada właściwości:
– oczyszczające,
– moczopędne,
– regenerujące,
– antytoksyczne,
– wzmacniające,
– ściągające.
2. Wewnętrznie stosuje się go
przy:
– artretyzmie,
– reumatyzmie,
– zapaleniu dróg oddechowych,
– zapaleniu płuc,
– gruźlicy
– upławach,
– chorobach nerek,
– dolegliwościach wątroby i trzustki,
– otyłości.
3. Zewnętrznie zaleca się go w:
– przebarwieniach skóry,
– łojotoku,
– po ukąszeniu owadów,
– bólach głowy.
Przepisy kulinarne
Poleskie ogórki
kiszone
Przepis podaję w proporcji na 10 litrowe naczynie
kamionkowe, ale zaznaczam, że najlepsze ogórki udają się w beczce dębowej.
Jeśli ktoś taką ma, może odpowiednio zwiększyć proporcje.
½ kg soli
10 dag liści wiśni
10 dag liści dębu
10 dag liści czarnej porzeczki
10 dag liści chrzanu
15 dag kopru
główka czosnku
Ogórki myjemy i układamy warstwami – warstwa ogórków,
warstwa przypraw. Sól rozpuszczamy w nieprzygotowanej wodzie (to ważne!) i
zalewamy ułożone w pojemniku ogórki i przyprawy. Przykrywamy i obciążamy
pokrywkę. Po dobie mamy ogórki małosolne. Po tygodniu – kiszone. Trzymane w
chłodnym miejscu dostoją do maja następnego roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz