O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

sobota, 4 lipca 2015

Koper

Koper to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale i cenne zioło lecznicze:


Zastosowanie magiczne:
1. Od dawna znane jest silne działanie ochronne kopru. W tym celu wiesza się go nad drzwiami, nosi przy sobie lub kładzie pod materac. Szczególnie polecany jest do ochrony dzieci, należy go włożyć do łóżeczka lub wózka.
2. Dodanie nasion kopru do kąpieli powoduje, że człowiek jest pewny siebie i skuteczny w swoich działaniach.
3. Spożywanie kopru w dowolnej postaci nasila pożądanie i podnosi sprawność seksualną.
Zastosowanie medyczne:
1. Koper ogrodowy działa:
– pobudzająco,
– rozkurczowo,
– mlekopędnie,
– moczopędnie,
– regulująco na trawienie,
– wiatropędnie,
– wykrztuśnie.
2. Stosuje się go w przypadku:
– niestrawności,
– kolki jelitowej,
– wzdęć,
– skurczach w obrębie jamy brzusznej,
– problemów z laktacją,
– nadmiernej fermentacji.
Koper ogrodowy jest środkiem działającym łagodnie, dlatego można go stosować u niemowląt, małych dzieci i osób schorowanych oraz wiekowych.
3. Zewnętrznie – wąchanie kopru likwiduje czkawkę.
Przepisy kulinarne
Zielonej natki kopru ogrodowego używa się ze względu na jego aromatu od wczesnej wiosny do jesieni, głównie w postaci poszatkowanej, jako przyprawy do ziemniaków, warzyw i zup, do posypania nowalijek, sałaty, mięs i sosów, a także do sporządzania masła roślinnego.

Ze względu na konserwujące właściwości kopru, stosuje się go do kwaszenia ogórków, najczęściej w całości: korzeń, łodyga, liście i nie do końca dojrzałe owocostany, w stanie zielonym lub też wysuszonym. Owoce kopru dodaje się również do potraw z kiszonej i świeżej kapusty, a także do wypieku chleba, rogalików itp.

Brak komentarzy: