O mnie

Moje zdjęcie
A co tu pisać? Ci co mnie znają, to mnie znają. A Ci co nie znają, to i tak z tego wpisu niczego się nie dowiedzą. Uwaga! Nie udzielam na blogu żadnych porad!!!

sobota, 25 lipca 2015

Owies

Owies to nie tylko popularne zboże, ale także i cenna roślina lecznicza:



Zastosowanie magiczne:
1. Nasion owsa są niezastąpione w magii finansów. Noszenie kilku ziaren w portfelu chroni pieniądze i przyciąga okazje do zarobku.
2. Kąpiel w słomie owsianej wzmacnia możliwości intelektualne, podobnie jak spożywanie kisielu z ziaren owsa.
3. W celu zapewnienia sobie dostatku należy w porze dojrzewania owsa (sierpień) pójść na pole, gdzie on rośnie, wyłuskać garść ziaren, wrócić do domu i rozsypać je w sieni (korytarzu) przed sobą.
4. Jeśli chcemy, by dany rok był obfity i płodny w dowolnym tego słowa znaczeniu należy w Niedzielę Palmową wysiać w doniczce owies, pielęgnować go kiedy wzejdzie, a w Zielone Świątki oddać Naturze.
Zastosowanie medyczne:
1. Owies wykazuje działanie:
– stymulujące,
– rewitalizujące,
– odmładzające,
– wzmacniające,
– przeciwbólowe,
– mineralizujące,
– przeciwreumatyczne.
2. Wewnętrznie stosuje się go w przypadku:
– osłabienia,
– przemęczenia,
– rekonwalescencji,
– chorób przewodu pokarmowego,
– dolegliwości nerek,
– w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
– chorób dróg moczowych,
– załamania nerwowego,
– epilepsji,
– reumatyzmu i artretyzmu.
3. Zewnętrznie zalecany jest przy:
– chorobach skóry, egzemach,
– opryszczce,
– czyrakach i ropniach,
– półpaścu,
– alergiach kontaktowych.
Przepisy kulinarne
Bliny owsiane
600 g płatków owsianych
3 szk. mleka
1 jajko
sól, cukier
Płatki owsiane gotujemy na mleku, po czym przecieramy je przez sito. Dodajemy do nich jajko, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy smażymy bliny na rozgrzanym maśle.
Sałatka owsiana
1 łyżeczka płatków owsianych
1 łyżeczka soku z cytryny
duże jabłko
1 łyżeczka zmielonych orzechów
1 łyżeczka rodzynek
3 łyżki jogurtu
Obrane jabłko kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy i polewamy jogurtem.

Brak komentarzy: